İlimizde 37. Ahilik Haftası Çoşkuyla Kutlandı

30 Eylül 2024

23 Eylül Pazartesi günü saat 09.30 da Atatürk Anıtı Alanına Kurum Müdürleri, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, Oda yöneticileri ve Ticaret Odası, Sanayi Odası Temsilcileri, Öğrenciler, Öğrenmenler ve Sivil Toplum Kuruluşları Yöneticilerinin katılımıyla çelenk sunma töreni, saygı duruşu, müzik öğretmeni ve Konya Büyükşehir Belediyesi Mehter takımı eşliğinde İstiklal Marşı okunması ve akabinde Protokol ziyareti (Büyükşehir Belediye Başkanlığına) yapılmış ilk gün programı icra edildi.
24 Eylül Salı günü saat 11.30’ da Mehter Takımı eşliğinde Ahi Esnafı ve Öğrencilerin katılımıyla bayraklarla Mevlana Bulvarından Tarihi Bedesten Çarşısı’ndaki Tören alanına esnaf yürüyüşü yapıldı. Tarihi Bedesten Çarşısı Kapu Camii Meydanında kutlama programına geçildi. Programa, Konya Vali Yardımcısı Mustafa GÜNDOĞAN, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan USLU, Meram Belediye Başkanı Mustafa KAVUŞ ve İlçe Temsilcileri, KONESOB Başkanı Muharrem KARABACAK, Meslek Odaları temsilcileri, Kurum Müdürleri ve Esnaf temsilcileri katıldı. Konuşmaların ardından Temsili Sultan Kılıçarslan önemli mesajlar verirken temsili Ahi Evran ise izleyenlere Ahilik geleneğiyle ilgili öğütlerde bulundu. Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından Ahilik’te kalfalıktan ustalığa geçişi temsil eden “Şed Kuşatma” töreni gerçekleştirildi. Konya’da Yılın Ahisi seçilen Lütfi PINARCIK, Yılın Kalfası seçilen Seyit ÇOPUR ve Yılın Çırağı Muhammed İkbal AYAR’ a protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi. 
İl Mili Eğitim Müdürlüğü tarafından Ahilik konulu kompozisyon, şiir ve resim yarışmaları düzenlenmiş olup, Konya Esnaf Sanaatkarlar Odaları Birliği tarafından dereceye giren öğrenciler adına plaket düzenlenerek okullarında takdim edildi.
Resim alanında dereceye giren;
1. Elif Ezgi DERELİ Beyşehir Şehit Nazım Bey Kız MTAL
Şiir alanında dereceye giren;

  1. Sümeyye DANABAŞ Kadınhanı Mustafa Büyük Oflaz MTAL
  2. Emine KENİ Beyşehir Şehit Nazım Bey Kız MTAL
  3. Ümmügülsüm KAYA Kulu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
 
Kompozisyon alanında dereceye giren;
  1. Emine Sude ALTINTOP Beyşehir Şehit Nazım Bey Kız MTAL
  2. Ülkühan CESUR Yunus Emre Kız MTAL
  3. Seher İĞDELİ Şehit Adem Yıldırım MTAL

 
28 Eylül Cumartesi günü Konya ili kalfası olarak belirlenen Seyit ÇOPUR 2024 yılı “Türkiye’de Yılın Kalfası” olarak seçilmiş ve saat 09.00’da Kırşehir’de ödül töreni gerçekleştirildi.
            Kutlamalar Ahilik Kutlama Programı çerçevesinde gerçekleştirildi.